Skip to content

EU-domstolen: Flygbolag får inte lägga till avbokningsförsäkring automatiskt

Efter att ett flygbolag blivit stämda i Tyskland har nu EU-domstolen tagit upp frågan om ifall flygbolag automatiskt får inkludera ett avbeställningsskydd i priset för en flygresa vid bokning online.

Ett företag i flygresebranschen stämdes vid tysk domstol för att man på sin webbportal sålt resor där avbeställningsförsäkring, som tillhandahölls av ett annat företag, inkluderades automatiskt.

Det sammanlagda priset angavs som totalpris för resan. Längst ned på sidan informerades kunden om möjligheten att avmarkera avbeställningsförsäkringen.

Den nationella domstolen hänsköt frågan huruvida denna "opt out"-lösning var i överensstämmelse med bestämmelserna i lufttrafikförordningen.

EU-domstolen menar att avbeställningsförsäkringen ska ses som ett valfritt pristillägg och att kunden på ett tydligt sätt måste informeras om sådana finns tillgängliga. Dessutom måste sådant tillägg vara något som kunden väljer själv, en så kallad opt-in.

Företaget invände att bestämmelsen inte kunde tillämpas eftersom försäkringen tillhandahölls av tredje man.

EU-domstolen pekar dock på att syftet med bestämmelsen, nämligen konsumentskyddet, skulle kunna påverkas negativt om det berodde på vem som tillhandahöll tjänsten. Det avgörande var istället att försäkringen och betalningen för den varit en del av bokningsprocessen för resan.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Scanpix

  • Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt