Skip to content

Bankchef åtalas för grov trolöshet mot huvudman

Idag väcks åtal mot en före detta bankchef i Handelsbanken för grov trolöshet mot huvudman. Mannen ska ha beviljat lån på omkring 105 miljoner kr till privatpersoner och företag som använt falska säkerheter för lånen.

Ytterligare fem personer åtalas för anstiftan eller medhjälp till brottet.

För att dölja de personer och företag som varit faktiska mottagare av utbetalda lån har olika personuppgifter använts för att upprätta låne- och pantsättningshandlingar. De flesta av dessa låntagare har inte mottagit några utbetalningar utan pengarna har istället förts över till en företagsgrupp i Gävleborgs län.

- Utredningen i det här målet omfattar omkring 1600 sidor och har pågått sedan september 2011. Det är betydande belopp som förekommer i utredningen och personerna som nu åtalas har agerat på ett sådant sätt att det inneburit synnerligen kännbar ekonomisk och organisatorisk skada för banken, säger kammaråklagare Hans Ihrman på Riksenheten mot korruption i Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

- Personerna som nu åtalas i det här ärendet har bidragit till att fylla på kassorna i en företagsgrupp som befunnit sig i en akut likviditetskris och som samtidigt saknat belåningsbar egendom.

 

 

 

 

 

Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

 


  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt