Skip to content

Allt fler drabbas av brott på internet

Enligt den senaste EU-barometern har åtta procent av svenskarna någon gång råkat ut för bedrägeri eller fått sin identitet kapad via internet. Inom EU finns 50 miljoner personer som någon gång råkat ut för någon form av nätbedrägerier.

Sverige tillhör de länder i Europa där medborgarna är mest uppkopplade men också mest säkerhetsmedvetna, enligt barometern. Dessutom är Sverige det land där flest personer uppger att de undviker att dela med sig av personlig information på internet på grund av brottsrisken.

Ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström säger till TT om resultatet av undersökningen:

- Sverige har jobbat relativt systematiskt med de här frågorna jämfört med andra länder. Samtidigt kan vi ju nästan varje dag läsa om nätattacker mot myndigheter, företag och enskilda.

Trots detta uppger dock fyrtio procent av svenskarna att de inte bytt ut något av sina lösenord till exempelvis e-postkonton eller Facebook det senaste året.

- Genom att man inte gör väldigt enkla saker som att byta sina lösenord, dubbelkollar vissa nätbutiker man inte känner igen eller uppdaterar operativsystemet på sin smartphone, blir man väldigt sårbar, säger Cecilia Malmström.

 

 

 

 

 

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt