Skip to content

Ytterligare en åklagare begär resning för Thomas Quick

På måndagen lämnade ytterligare en åklagare in en resningsansökan för Thomas Quick, numera Sture Bergwall. Den här gången gäller det morden på ett holländskt par i Appojaure 1984, de så kallades tältmorden.

Thomas Quick tog på sig morden på det holländska paret som han också dömdes för 1996. Åklagaren vid riksenheten för polismål, Kristian Augustsson, har nu begärt resningen.

- Det finns frågetecken kring alla de här utredningarna och hur de har bedrivits. Man kan, precis som tidigare när det gäller de fyra resningsansökningar som hittills beviljats, ifrågasätta om domen mot Bergwall var riktig, säger Augustsson till TT.

Att en åklagare söker resning för en misstänkt är extremt ovanligt.

- Vi fick i uppdrag av Riksåklagaren att se över samtliga ärenden. Det är mycket uppgifter som har förändrats under tiden och tingsrätten har inte haft en fullständig kännedom om de slutgiltiga resultaten. Man hade inte heller tillräcklig information om hur mycket om morden som publicerats i massmedia och vilka möjligheter Quick hade att ta del av det materialet, säger Augustsson till TT.

I början av juni i år lämnade även chefsåklagare Bengt Landahl in en resningsansökan för Quick. Ansökan gällde fallet med Charles Zelmanovits som försvann 1976 i Piteå.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt