Skip to content

Två miljoner saknas i obetalda ordningsböter - "inte ett system för att ge pengar till staten"

Många struntar i att betala böter efter att ha brutit mot ordningsföreskrifter som till exempel förbud mot förtäring av alkohol på offentlig plats eller gatuförsäljning utan tillstånd. Det saknas två miljoner kronor i statskassan från obetalda ordningsböter. Det visar statistik som Sveriges Radio tagit del av. 

Av de totalt 5,6 miljoner kronor som svenskarna fått i böter för att ha brutit mot lokala bestämmelser de senaste sex åren är det bara 3,6 miljoner som har betalats in. Två miljoner kronor saknas eftersom många helt enkelt struntar i att betala sina böter.

Det rör sig om förseelser som alkoholförtäring på offentlig plats, otillåten affischering och gatuförsäljning utan tillstånd.

Det är polisen som ska ansvara för att bötfälla dem som bryter mot ordningsföreskrifterna, men Mats Scherp, chef för ordningspolisen i Örebro, menar att det inte handlar om att inkassera pengar:

– Som jag ser det så är det först och främst inte ett system som är till för att ge pengar till staten, utan det handlar om – som med många andra brott – att man ska förebygga brott, att människor ska veta att det kostar pengar att begå en sådan här förseelse, säger han till Ekot.

Obetalda böter går vidare till Kronofogden, men även där ökar skulderna och mängder med böter blir aldrig betalda enligt myndigheten.

 

 

 

Foto: Hannes Delling/TT/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt