Skip to content

Svensk polisinsats mot baltisk liga halverade antalet inbrott i flera län

En tjuv om natten.
En tjuv om natten.

Den polisiära nationella aktion som bedrivs mot mängdbrott i hela Sverige halverade antalet inbrott i vissa län i Norrland sedan man riktat in sig mot ett baltiskt kriminellt nätverk . 

Aktionen ingår i det rikstäckande projekt som syftar till att bland annat stoppa organiserade ligor som rör sig över landet och begår inbrott. För att klara behovet av snabba utredningar har polisen bildat en nationell operativ ledningsgrupp och en nationell styrka med 112 poliser runt om i landet. Ytterligare 24 personer ingår i en nationell spaningsresurs. 

I Norrland, där bostadsinbrotten ökade kraftigt i slutet av förra sommaren, fanns det mycket som tydde på att det kunde finnas kopplingar till Baltikum. Medborgare och fordon därifrån hade allt oftare fastnade i trafikkontroller och observerades dessutom i anslutning till brottsplatserna.

Via Rikskriminalpolisen och Europol fick polisen i Norrland bekräftat att männen var knutna till ett kriminellt nätverk med säte i Baltikum. De begick brott i hela Norden, och återkom i vad som tycktes vara organiserade cykler.

– Vi fick tillgång till spaningsresurser från Rikskriminalpolisen. Olika resurser från flera län ställdes till vårt förfogande, precis som man sagt i den nationella överenskommelsen om mängd- och seriebrott, berättar Tomas Andersson, chef för den samordnade kriminalunderrättelsetjänsten i Norrland.

Några greps på bar gärning, andra flydde ut ur landet. På ett halvår hade bostadsinbrotten i regionen minskat drastiskt, och i vissa län halverats.

 

 

 

Foto: Armando Franca/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt