Skip to content

Så fixar du anställningsintervjun – ”arbetsgivaren vill känna sig utvald”

Om du vill att arbetsgivaren ska välja ut just dig efter anställningsintervjun så är det också viktigt att arbetsgivaren känner sig utvald av dig. Juseks karriärcoach, Elisabeth Johansson, ger dig råd inför intervjun.

Hur förbereder man sig bäst inför en anställningsintervju?

- Man bör gå igenom sin ansökan för att ha CV och personligt brev i färskt minne. Man bör också läsa igenom annonsen för jobbet igen – det är viktigt att vara ordentligt påläst om både rollen och företaget generellt, säger Elisabeth Johansson, Juseks karriärcoach.

- Att framstå som engagerad och förberedd för intervjun är A och O – arbetsgivaren vill känna sig utvald. Man ska heller inte vara rädd för att själv ställa frågor om företaget till den som intervjuar eftersom det visar att man är väl förberedd.

- Egentligen är det samma princip som när man söker en ny partner eller sätter in en kontaktannons – allt ska klaffa från båda sidor och man vill gärna veta att den andra parten är intresserad.

Vilka är de vanligaste frågorna?

- Det vanligaste är att man får någon fråga om varför man har sökt just det här jobbet eller varför man vill arbeta på just det här företaget. Den frågan är egentligen en variation på ”varför ska vi anställa just dig?” och det kan vara bra att ha förberett ett svar på det.

- Man söker ju ett jobb för att man tror att man är bästa personen för den rollen – då är det viktigt att kunna motivera varför.

- Innan man går på intervjun kan det vara bra att försöka föreställa sig vilken typ av person som företaget söker och utifrån det försöka paketera sig själv. Samtidigt som man inte ska framställa sig själv som någon man inte är, så är det bra att ha i bakhuvudet vad det är som arbetsgivaren är ute efter.

Vilken är den konstigaste frågan som dykt upp under ett intervjutillfälle?

- Jag har egentligen inte hört talas om så många konstiga frågor. Däremot är det många som får frågor om barn och familj, vilket jag tycker är opassande. Man har ingen skyldighet att svara på en sådan fråga, men det kan ju uppstå en konstig situation om man inte säger någonting alls. Bäst är att svara väldigt allmänt och inte gå in på några detaljer.  

Hur ska man agera efteråt?

- Det är alltid bra att följa upp med ett telefonsamtal eller ett mail och tacka för intervjun. Man ska då gärna betona att man är fortsatt väldigt intresserad av jobbet.

 

 

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt