Skip to content

Regeringen vill skärpa straffen för snatteri

Regeringen vill skärpa straffen för snatteri och samtidigt ge handlarna möjlighet att portförbjuda snattare. På torsdagen tillsätter justitieminister Beatrice Ask en utredning som ska över problemet och föreslå åtgärder.

- Vi vill ha en skarpare syn på snatteri. Det betraktas ibland som ett mindre allvarligt brott, men det är faktiskt allvarligt och det sätts också ofta i system, säger justitieminister Beatrice Ask till TT.

På torsdagen tillsätter Beatrice Ask en utredning som ska se ska se över hur det straffrättsliga skyddet för egendom kan stärkas. Förutom snatterier handlar det om stöld, bostadsinbrott och skadegörelse.

Handlarna har idag redan möjligheter att utestänga kända snattare från en butik. Men enligt Beatrice Ask räcker det inte.   

- Det går att porta folk idag, men man kan inte göra så mycket om de bryter mot det, vilket gör att det blir ganska tandlöst. Det framhålls från näringslivet att det är ett problem, och då finns det anledning att titta på det, säger hon till TT.

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel välkomnar initiativet.

- Vi tycker att det är jättebra. Vi har länge pratat om detta och efterfrågat någon form av verktyg för att kunna skydda butikerna från folk som upprepat begår brott, säger han till Borås Tidning.

Utredningen ska vara klar i slutet av 2013.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt