Skip to content

Kvinna får behålla hyresrätt - exmakens hyresförseningar var utom hennes kontroll

Ett par som missat att betala hyran i tid upprepande gånger fick sitt hyresavtal uppsagt. Kvinnan som numera är skild från mannen överklagade och menade att det var exmaken som slarvat med hyran. Hovrätten köper kvinnans berättelse och förlänger nu hyresavtalet för henne för egen del.

Ett par hyr en lägenhet tillsammans i Malmö sedan oktober 2008.

Hyresvärden har sagt upp hyresavtalet på grund av hyresgästernas misskötsamhet med att betala hyran i tid. Totalt hade de betalat hyran sent 15 gånger under de senaste två åren.

Hyresnämnden konstaterade att paret varken deltog vid sammanträdet eller hörts av på annat sätt. Nämnden utgick från att värdens uppgifter var riktiga och biföll talan.

Kvinnan överklagade och anförde att hon maken separerat. Hon önskade att få kontraktet förlängt för egen del och menade att hennes före detta makes misskötsamhet inte borde läggas henne till last.

Hovrätten konstaterar att kvinnan sedan hon flyttat tillbaka till lägenheten betalat hyran i tid samt att förseningarna gällt den tid då hon på grund av skilsmässan bodde på annat håll.

Hovrätten finner nu att de uppgifter som kvinnan lämnat visar att hon både har vilja och förmåga att göra rätt för sig samt att hon inte haft kontroll över de förseningar som har förekommit.

Det vore, menar rätten, oskäligt om kvinnan inte gavs rätt till förlängning. Hovrätten förlänger därför nu hyresavtalet för kvinnan för egen del.

Foto: Scanpix

  • Veronica Hult

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt