Skip to content

Nämndemännen röstade ned rättens ordförande: "Aga och aga - det måste ju ha blivit märken"

En oenig tingsrätt friar två föräldrar som stod åtalade för att vid upprepade tillfällen ha slagit sina barn. Rättens ordförande ville fälla föräldrarna men de tre nämndemännen gick emot henne och friade föräldrarna.

Det var barnens förskola som slog larm efter att sonen i familjen flera gånger berättat hur han och systern blev slagna hemma. Sonen ska då ha varit fem år och systern bara tre år.

Slagen ska oftast ha varit ”daskar” i rumpan enligt föräldrarna men pappan erkänner att han även använt sig av en pinne och sitt skärp för att slå sonen. De ska också ha hotat barnen med att använda pinnen för att de skulle hålla sig lugna. Rättens ordförande, Susanna Pålsson Helander, menar att det är allvarligt:

- Det handlar om olaga hot om våld som framkallar en rädsla hos barnen, säger hon till Helsingborgs Dagblad.

Hon skrev i sin redogörelse att våldet mot barnen varit omfattande och systematiskt och att kränkningen måste ha skadat barnens självkänsla.

I slutändan dömdes pappan för ringa misshandel för att ha slagit sonen med pinnen men friades från alla andra anklagelser. Han ska betala 2 500 kronor i dagsböter. Mamman friades helt.

De nämndemän som dömde i målet har uttalat sig i Helsingborgs Dagblad uppger att de är nöjda med den friande domen. Sandy Najami från Vänsterpartiet säger:

- Jag är glad att det blev en friande dom. Domaren hade bestämt sig och allt var så uppförstorat. Barn kan överdriva.

Socialdemokraten Krister Lindell håller med. Han säger att han inte alls tror att barnen har påverkats negativt och menar att det faktum att barnen blev slagna kan avfärdas som ”trams”. Han anser dessutom att, för att ett slag ska betraktas som aga, så måste det ha lämnat fysiska spår:

– Aga och aga, det måste ju bli märken. Något sådant fanns inte dokumenterat.

Den tredjenämndemannen, moderaten Dan Nordström, vill inte uttala sig utan hänvisar bara till rättens ordförande.

Vänsterpartisten Sandy Najami har nu avgått som nämndeman på grund av påtryckningar efter den friande domen.

– Jag har fått så mycket skit för hela den här grejen så nu har jag ringt till tingsrätten i Helsingborg och sagt upp min tjänst som nämndeman, säger hon till Helsingborgs Dagblad.

Åklagaren har överklagat till hovrätten.

 

 

Foto: Cladio Bresciani/Scanpix

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt