Skip to content

MAQS advokatbyrå stämmer klient på 1,9 miljoner

Advokat Anders Åberg - delägare på MAQS
Advokat Anders Åberg - delägare på MAQS

MAQS Law Firm Advokatbyrå stämmer en av sina klienter – den världsledande mjukvaruleverantören ESI Group på drygt 1,9 miljoner kronor. Bakgrunden är ett uppdrag som MAQS har haft från bolaget om att medverka vid ett aktieförvärv i Sverige.

Klienten har inte betalat arvodet trots att transaktionen har genomförts på ett mycket bra sätt, säger Anders Åberg, den advokat och delägare på MAQS som ledde arbetet.

MAQS fick 2011 uppdraget som juridisk rådgivare åt ESI Group i samband med att samtliga aktier i det svenska företaget Efield AB skulle förvärvas. Aktieöverlåtelseavtalet undertecknades den 3 december 2011 och Efields aktier tillträddes den 9 december.

MAQS har dock ännu inte fått betalt och stämmer nu ESI Group på totalt 1 986 905 kronor för uteblivet arvode och ränta. Stämningsansökan har lämnats in till Stockholms tingsrätt.

- Vi genomförde affären med signing och closing för köparnas räkning. De var inte ens på plats i Sverige då vilket är märkligt agerat av ett börsnoterat bolag. De överlät allt arbete åt oss, säger Anders Åberg.

ESI Group menar dock att MAQS endast skulle ha hanterat transaktionen genom en biträdande jurist och att MAQS utökat uppdraget på eget initiativ. Bolaget har bland annat invänt mot att Anders Åberg har utfört 29 procent av arbetet för 500 euro i timmen – i stället för en senior biträdande jurist.

Enligt ESI Group ska MAQS även ha fakturerat för arbete med immaterialrättsliga frågor – någonting som i stället skulle ha utförts av en juridisk företrädare för ESI Group.

MAQS, å sin sida, hävdar bland annat att ESI Groups agerande försenade uppdraget med ett halvår. Enligt byråns stämningsansökan fick MAQS sköta uppgifter som egentligen var säljarnas ansvar eftersom en koordinator för säljarna saknades.

Försäljningsprocessen ska inte ha varit tillräckligt organiserad och eftersom priset på aktierna var så låga så var dessutom säljarna inte beredda att lägga ned kostnader på transaktionen.

Enligt MAQS la byrån ner 765,4 timmar under nio månader på arbetet och fakturerade löpande i tre omgångar – sista gången den 9 december. I februari riktade ESI Group anmärkningar mot faktureringsbeloppet och ville endast betala 737 000 kronor.

ESI Group är börsnoterat och en världsledande mjukvaruleverantör som är specialiserad på elektromagnetiska virtuella simuleringar. Huvudkontoret ligger i Paris och bolaget har försäljning och teknisk support till kunder i mer än 30 länder.

Lilian Andersson

 

 

Foto: MAQS

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt