Skip to content

Man som sökt både a-kassa och kurs anses som arbetssökande

En man fick avslag på sin ansökan om arbetslöshetsersättning av en arbetslöshetskassa eftersom han sökt in till en kurs och därmed inte ansågs vara arbetslös. Förvaltningsrätten gör dock en annan bedömning och upphäver nu a-kassans beslut.

Byggarbetarnas arbetslöshetskassa, a-kassan, beslutade att avslå en ansökan om arbetslöshetsersättning från en man som hade för avsikt att studera. Enligt a-kassan var mannen, som inte hade påbörjat sina studier, studerande och inte arbetslös.

Mannen, som hade avslutat en utbildning, hävdade att han ville arbeta ett tag men sökt en kurs som nödlösning om han inte skulle få arbete under kommande termin.

Förvaltningsrätten konstaterar att det endast var en kort kurs som mannen sökt och att den inte hade någon anknytning till hans nyligen avslutade utbildning. Mannens avsikt har därför, menar rätten, varit att i första hand söka och få lämpligt arbete och i andra hand att studera.

Rätten finner att mannen vid tidpunkten då han sökte a-kassa således var arbetslös och inte studerande. Förvaltningsrätten upphäver därför a-kassans beslut.

Foto: Scanpix

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt