Skip to content

Livstids fängelse för dubbelmordet i Långared

På onsdagen dömdes två män för mord till livstids fängelse och utvisning sedan de mördat ett äldre lantbrukarpar i Långared utanför Alingsås.

Det var i oktober förra året som ett äldre lantbrukarpar mördades på sin gård i Långared utanför Alingsås.

Mannen överrumplades och slogs ihjäl med ett tillhygge ute i ladugården medan frun kvävdes och ströps i sin säng. Båda offrens arm- och fotleder var tejpade och bundna med buntband.

Två polska medborgare häktades av Alingsås tingsrätt i sin utevaro och kunde efter samarbete med polska myndigheter gripas i Polen. De båda männen utlämnades till Sverige i december och har sedan dess suttit häktade.

De båda männen åtalades i slutet av maj i år för två fall av mord och grovt rån.

På onsdagen meddelade Alingsås tingsrätt dom i målet. Männen frias från åtalet om grovt rån men döms båda för mord. Påföljden bestäms till livstids fängelse och utvisning på livstid.

I målet har det inte funnits några vittnen som gjort några iakttagelser i samband med att paret dödades. Bevisningen i målet har bestått av bland annat DNA-spår, skospår, hundspår och analyser av var och när männen har använt sina mobiltelefoner. Det har även hållits förhör med vittnen om vad männen gjort före och efter tidpunkten för morden.

Trots avsaknaden av vittnen i samband med morden anser tingsrätten att de omständigheter som kommit fram bildar ett så klart och tydligt mönster att det inte finns något rimligt tvivel om att det är de båda männen som dödat lantbrukarparet.

Förutom livstids fängelse och utvisning på livstid åläggs de båda männen att solidariskt betala skadestånd till parets dödsbo och till deras barn om totalt knappt 367 000 kronor. Dessutom ska männen betala en avgift om 500 kronor vardera enligt lagen om brottsofferfond.  

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt