Skip to content

Lastbilschaufför frias från olovlig körning - nöd då dotter hade andningssvårigheter

En man som kört lastbil utan giltigt körkort hävdade att han handlat i nöd då hans dotter hade andningssvårigheter. I likhet med tingsrätten köper hovrätten mannens förklaring och ogillar därför åtalet.

En man skulle ha kört en lastbil utan giltigt körkort, och åtalades för olovlig körning. Mannen bekräftade de faktiska omständigheterna men bestred ansvar på grund av nöd.

Mannen hävdade att hans dotter den aktuella dagen led av andningssvårigheter på grund av astmabesvär och att flickans mamma behövde hjälp med att få dottern att använda inhalatorn, eller annars skjutsa henne till akuten.

Mannen skulle utan framgång ha försökt få någon annan att skjutsa honom till dottern, men sedan kört själv.

Tingsrätten konstaterade det styrkt att mannen olovligen framfört fordonet, men finner att det förelegat en nödsituation, Åtalet ogillades därför.

Ordföranden var skiljaktig, och ansåg att omständigheterna inte var sådana att det förelegat en nödsituation och att mannen därför borde dömas till höga böter.

Domen överklagades till hovrätten som inte gör någon annan bedömning än underinstansen, utan fastställer tingsrättens dom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Foto: Scanpix

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt