Skip to content

Lärare som anmälts för att ha tagit nackgrepp på tolvårig elev frias

På torsdagen friades en mellanstadielärare i Skåne från anklagelserna om att ha tagit en tolvårig elev i nackskinnet i samband med att pojken haft en vattenballong med sig till en lektion. Tingsrättens ende jurist är skiljaktig och vill fälla läraren för ringa misshandel.

Det var i november förra året som den tolvårige pojken och en klasskamrat hade med sig vattenfyllda ballonger till en lektion. Läraren förstörde ballongerna genom att kasta dem i vasken, vilket resulterade i att pojkarna protesterade och ville ha ersättning för de trasiga ballongerna.

Läraren tog då, enligt tolvåringen som gjort en anmälan, tag i de båda pojkarna i nackskinnet. Direkt efter händelsen berättade tolvåringen för skolans rektor och en skolsjuksköterska om hur läraren tagit nackgrepp på de båda pojkarna.

Läraren däremot menar att han inte alls tog något nackgrepp på pojkarna utan att han endast la sina händer på deras axlar i lugnande syfte. Hur den tolvårige pojken kunde få en rodnad i nacken har läraren inte kunnat förklara.

Tingsrätten anser det inte vara bevisat att läraren verkligen tog pojken i nackskinnet. Pojkens rodnad kan, enligt rätten, ha uppstått när han vred sig. Därmed frias läraren från anklagelserna.

Tingsrättens ende jurist, chefsrådman Stefan Reimer, är skiljaktig och vill straffa läraren med 30 dagsböter för ringa misshandel. Han menar att det är bevisat att läraren tog tag om pojkens nacke så att det gjorde ont, främst genom pojkens berättelse men också genom rektorns och skolsköterskans vittnesmål.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt