Skip to content

Kronofogde, tingsrätt och hovrätt gjorde fel vid utmätning – kvinna får skadestånd av JK

En kvinna som haft pågående skuldsanering fick samtidigt sin egendom utmätt av Kronofogden vilket är emot bestämmelserna. JK har nu beslutat att Kronofogden ska betala 25 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

En kvinna har begärt skadestånd efter att hennes fastighet blivit utmätt och hon blivit utsatt för löneutmätning - trots att hon samtidigt var skyddad från detta enligt bestämmelserna om skuldsanering. När hon kontaktade Kronofogden fick hon dock veta att skuldsaneringen inte utgjorde något hinder för utmätningen.

Kvinnan tog hjälp av en jurist för att överklaga utmätningen men fick avslag vid Nacka tingsrätt som inte heller hade uppfattat att utmätning inte får ske när ett ärende om skuldsanering pågår. Hovrätten beslutade att inte meddela prövningstillstånd.

Men samma dag som annonsen om fastighetsförsäljningen skulle gå ut upphävdes utmätningen. Kronofogden meddelade då att man hade gjort fel redan från början vid fastighetsutmätningen. Även löneutmätningen stoppades.

På grund av Kronofogdens fel menar dock kvinnan att hon har drabbats av juristkostnader, lastbilshyra för transport av möbler och kostnader motsvarande värdet av möbler och kläder som hon varit tvungen att kasta. Hon hävdar att hon dessutom har blivit psykiskt lidande, sovit dåligt och varit sjukskriven i perioder med anledning av det som hänt.

JK konstaterar att alla inblandade myndigheter i ärendet – Kronofogden, Nacka tingsrätt och Svea hovrätt – har begått fel vid handläggningen av ärendet eftersom de inte observerat att skuldsaneringslagen har inneburit ett förbud mot utmätning av hennes egendom.

JK anser också att kvinnan drabbats av omfattande besvär på grund av den felaktiga utmätningen och hon får därför skadestånd för kränkning med 15 000 kronor. I det beloppet ingår ersättning för den tid som kvinnan har fått lägga ned vid kontakterna med Kronofogden.

Däremot får hon inte ersättning för de möbler som hon hävdar att hon varit tvungen att kasta. JK anser inte att det är visat att hon kastat bort några möbler men även om hon har gjort det kan det inte anses vara en direkt följd av den felaktiga utmätningen.

Justitiekanslern uppskattar kvinnans ombudskostnader till 10 000 kronor och sammanlagt får hon alltså skadestånd med 25 000 kronor.

 

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt