Skip to content

"Kidnappad" son fick föräldrar att betala lösensumma - döms för grovt bedrägeri

En 29-årig man lurade sina föräldrar att han blivit kidnappad och riskerade att mista livet om de inte betalade 15 000 kronor till de påstådda gärningsmännen. Mannen döms nu för grovt bedrägeri.

En 29-årig man ringde till sina föräldrar och lurade dem att han var frihetsberövad och riskerade att mista livet om de inte betalade 15 000 kronor till de påstådda gärningsmännen.

Mannens pappa överlämnade pengarna till en av sonens vänner, som uppgavs ha fått 1 000 kronor som tack för sin medverkan.

29-åringen kom senare att åtalas för bland annat utpressning.

Tingsrätten konstaterade att olaga tvång är ett av de rekvisit som måste uppfyllas för att utpressning ska ha begåtts. Eftersom mannen inte hotat sina föräldrar om brottslig gärning utan vilselett dem kunde han inte dömas för utpressning.

29-åringen dömdes däremot för bland annat stöld, flera fall av bedrägeri och ringa narkotikabrott till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

I hovrätten yrkade åklagaren att gärningen alternativt utgjorde grovt bedrägeri. Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning om förutsättningarna för utpressning men delar åklagarens uppfattning att gärningen ska rubriceras som grov. Påföljden ändras dock inte.

Anna Berntorp

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt