Skip to content

Fler ska kunna få ersättning på grund av åldersdiskriminering

Regeringen vill att ännu fler personer som har utsatts för åldersdiskriminering ska kunna få upprättelse och ersättning. Det framgår av den proposition som nu har lämnats till Riksdagen.

- Vi har en märklig syn på ålder i Sverige där vi slarvar bort äldre människors kompetens och många äldre vittnar om hur de utsätts för diskriminering i vardagen. Med det här förslaget får vi ett mer heltäckande förbud mot åldersdiskriminering. Min förhoppning är att den nya lagen också bidrar till en förändrad attityd i samhället vad gäller åldersfrågor, säger integrationsminister Erik Ullenhag, som också har ansvar för diskrimineringsfrågorna.

Regeringen överlämnade igår sin proposition till Riksdagen om stärkt skydd mot åldersdiskriminering. I dag finns redan ett förbud mot åldersdiskriminering inom arbetslivs- och utbildningsområdet men regeringen vill utvidga detta rejält.

Förslaget innebär ett förbud mot åldersdiskriminering inom följande samhällsområden: varor, tjänster, bostäder, allmän sammankomst, offentlig tillställning, hälso- och sjukvård, socialtjänst, socialförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, statligt studiestöd och offentlig anställning.

Syftet med förslaget är att människor som diskrimineras ska kunna få upprättelse och ersättning för den kränkning som åldersdiskriminering innebär.

Förbudet ska gälla med vissa undantag. Det kommer fortfarande att vara tillåtet att ha nedre åldersgränser på barer och restauranger som serverar alkohol samt fortsatta åldersgränser för försäljning av tobak och spel.

Försäkringstjänster undantas och det kommer även i fortsättningen att vara tillåtet att ha exempelvis pensionärs- och ungdomsrabatter.

Den nya lagstiftningen föreslås börja gälla den 1 januari 2013.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt