Skip to content

Drottning Silvia prisar internationell brottsofferforskning

Drottning Silvia och professor Jan van Dijk
Drottning Silvia och professor Jan van Dijk

Den holländske professorn Jan van Dijk får ta emot ”The Stockholm Prize in Criminology” för sin internationella brottsofferforskning vid den kongress som idag startar i Stockholm. Prisutdelare är drottning Silvia.

Jan van Dijk, verksam vid universitetet i nederländska Tilburg, tilldelas priset för sitt ihärdiga och konsekventa ledarskap i arbetet med den internationella brottsofferundersökningen, ICVS (International Crime Victim Survey).

- Professor van Dijk är en förgrundsfigur inom viktimologisk forskning, det vill säga forskning om brottsoffer, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi och en av två ordföranden i prisjuryn.

- Hans viktiga insats har varit att initiera och ansvara för den brottsofferundersökning som ger oss stora möjligheter att göra internationella jämförelser om utsattheten för brott, säger Jerzy Sarnecki.

Priset, som är på drygt en miljon kronor, delas ut av drottning Silvia under The Stockholm Criminology Symposium som nu arrangeras för sjunde gången. Under tre dagar tar deltagare från ett 40-tal länder del av det senaste inom internationell kriminologisk forskning – i år med brottsofferfrågor som det övergripande temat.

Justitieminister Beatrice Ask inleder kriminologisymposiet på Norra Latin i Stockholm som därefter pågår under tre dagar.

 

 

Foto: Jan Ekströmer/Scanpix och Brå

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt