Skip to content

Datainspektionen: Samtliga landsting bryter mot lagen

Alla svenska landsting bryter mot lagen eftersom patienter inte ges möjlighet att spärra sina journaler mellan olika kliniker och vårdgivare - trots att de har rätt till det. Det visar en ny granskning som Datainspektionen gjort.

Sedan fyra år tillbaka finns krav på att man som patient ska kunna spärra sin journal så att inte personal på andra vårdenheter ska kunna gå in och läsa den. Men enligt Datainspektionens granskning fungerar inte systemet.

- Vi anser inte att problemet är att det är tekniskt omöjligt utan att vårdgivarna prioriterat andra saker, säger Maria Bergdahl, jurist på Datainspektionen, till Ekot.

Patientjournaler är idag digitala vilket gör dem mer lättillgängliga mellan olika sjukhus och andra vårdenheter. Det ställer högre sekretesskrav så att inte vem som helst kan gå in och läsa en journal.

Datainspektionens granskning visar dock att det stora flertalet av de journalsystem som landstingen använder idag helt saknar en teknisk funktion för att spärra vårddokumentationen. Samtidigt kan de landsting som faktiskt erbjuder patienter att spärra sina journaler inte garantera att dokumentationen inte går att nå från en annan vårdgivare.

– Naturligtvis är det allvarligt. Det här är en lag som har funnits i fyra år, och rättigheterna har alltså funnits i fyra år, men de tillgodoses inte av vårdgivarna, säger Maria Bergdahl till Ekot.

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt