Skip to content

Datainspektionen: Inget brott mot PuL att registrera klottrare i tunnelbanan

Ett bevakningsföretag som SL anlitar för att gripa klottrare i tunnelbanan bryter inte mot personuppgiftslagen när de registrerar uppgifter om gripanden och skadegörelse. Det konstaterar Datainspektionen efter att ha granskat företaget.

Datainspektionen har tagit emot klagomål om att ett bevakningsföretag registrerar uppgifter om personer som gripits för skadegörelse. Enligt personuppgiftslagen är det normalt endast myndigheter som får registrera uppgifter om brott.

Myndighetens granskning visar att Storstockholms Lokaltrafik, SL, anlitar företaget för egendomsbevakning och att företaget rapporterar in skadegörelse till SL:s klotterdatabas, som Datainspektionen gav klartecken till 2005.

Bevakningsföretaget har även ett eget rapportsystem för så kallade griprapporter som bland annat innehåller uppgifter om skadegörelsen och signalement på misstänkta gärningsmän. Namn eller personnummer anges dock inte. Informationen i rapportsystemet är inte strukturerad för att underlätta sökning av personuppgifter. Sökmöjligheterna är dessutom begränsade till datum.

– Vår bedömning är därför att bolagets interna rapporteringssystem inte är olagligt. Vi har heller inte några synpunkter på hur företaget rapporterar in uppgifter till SL:s skadegörelsedatabas, säger Katarina Tullstedt som deltagit i Datainspektionens granskning.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt