Skip to content

Brå: "springpojkar" löper stor risk att fastna i kriminalitet

Ungdomar som används som så kallade springpojkar av vuxna kriminella löper en stor risk att själva fastna i en kriminell livsstil, enligt en ny studie från Brottsförebyggande rådet.

Tonåringar som används av vuxna kriminella för att exempelvis hämta knark eller förvara vapen - så kallade springpojkar - löper en stor risk att fastna i en kriminell livsstil. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Enligt kriminologen Sven Granath, en av författarna till rapporten, finns en tydlig koppling mellan kriminalitet och  unga som används som springpojkar.

– Det är sådana där brott som man kanske måste läras in i av mer etablerade kriminella. Och det är där springpojksdimensionen kommer in. Begår man de här brotten i unga år så har man sannolikt fått kontakt med personer som kommit längre i sin kriminella karriär och influerar och instruerar till de här brottstyperna. Och den kontakten kan ju utgöra en jättestor risk för en fortsatt kriminell karriär, säger han till Ekot.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt