Skip to content

Bilister måste informeras om automatisk avläsning av nummerplåtar

Det blir allt vanligare att bilister som kör in i parkerings-garage får sitt registreringsnummer avläst av företag som vill kunna rikta reklam till bilisten utifrån bland annat bostadsort, inkomst och ålder. Datainspektionen har nu konstaterat att detta i och för sig är lagligt men att det finns en skyldighet att informera bilisterna.

 

Datainspektionen har genomfört en inspektion hos Facility Labs AB. Deras system finns i parkeringsgarage i bland annat Täby centrum, Stinsen, Liljeholmstorget och Bromma Blocks i Stockholms län.

Systemen läser av bilarnas registreringsskyltar och med hjälp av bilregistrets uppgifter om bilmodell och bostadsort - samt statistik från SCB om åldersfördelning och inkomst för bostadsområdet - visas sedan riktad reklam på ljusskyltar.

Datainspektionen konstaterar att själva behandlingen av personuppgifter i systemen är tillåten enligt personuppgiftslagen. Systemen har utformats på ett sådant sätt att uppgifter krypteras och att sökningar och matchningar i efterhand undviks. Uppgifter om bilägaren förblir dolda genom hela processen.

Däremot saknas information till bilförarna. Datainspektionen förelägger därför Facility Labs AB att se till att sådan information lämnas.

– Den informationen kan till exempel finnas på skyltar i garaget med en kortfattad text samt hänvisning till ytterligare information på företagets webbplats, säger Ulrika Harnesk, jurist på Datainspektionen.

 

 

Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt