Skip to content

Alla tre syskon erkände knivmordet - nu kan ingen dömas

Alla tre syskonen - en bror och två systrar - erkände knivdådet mot en av systrarnas sambo när polisen kom till platsen. Åklagaren åtalade brodern för mord. Han fälldes för dråp i tingsrätten men nu anser hovrätten att det inte är klarlagt att det verkligen var han som höll i kniven. Han frias därför helt. 

En man stod åtalad för att ha knivhuggit sin systers sambo till döds. Han erkände att han knivhuggit mannen men uppgav att han hade handlat i nödvärn då han endast försökte skydda sin syster från ett allvarligt angrepp.

Tingsrätten ansåg att mannens erkännande vann visst stöd av utredningen och att det förhållande att mannens två systrar tagit på sig ansvaret när polisen kom till platsen inte förändrade bedömningen. Domstolen ansåg i och för sig att mannen hade haft rätt till nödvärn men att han hade gått för långt då han använt sig av kniv för att avvärja attacken på sin syster.

Eftersom den åtalade mannen i vart fall måste ha varit likgiltig inför risken att den andre mannen kunde komma att dö av knivhuggen så dömdes han för dråp till fyra års fängelse. Han skulle också betala skadestånd om sammanlagt 217 000 kronor till mannens anhöriga.

Hovrätten anser nu att det inte är bevisat att det verkligen var den åtalade mannen som hade utdelat knivhuggen. Hovrätten pekar bland annat på att inte bara mannen, utan också hans båda systrar, hade erkänt brottet då polisen kom till platsen och att en kvinna dessutom hörts skrika "”det var jag som högg, ta inte på dig skulden”" då mannen ringde till larmcentralen.

Hovrätten ändrar därför tingsrättens dom och friar den åtalade.

 

Foto: Scanpix

  • Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt