Skip to content

Advokatsamfundets journalistpris går till DN:s Hanne Kjöller

Hanne Kjöller
Hanne Kjöller

Det blev Dagens Nyheters ledarskribent och kommentator Hanne Kjöller som får Advokatsamfundets journalistpris i år. Så här lyder motiveringen:

”Advokatsamfundets journalistpris går i år till journalisten Hanne Kjöller för en kommenterande journalistik som vågar debattera både rätt och moral och som därmed stimulerar till egna ställningstaganden och fortsatta diskussioner hos tidningsläsarna.”

– Jag blev oerhört glad och stolt. Det är jätteroligt att få priset just från Advokatsamfundet, säger Hanne Kjöller och berättar att det händer att jurister påtalar att hon borde ha läst viss litteratur i ämnet innan hon skrev en ledare.

– Då känns det skönt att Advokatsamfundet ger mig ett erkännande att mina analyser träffar någonting rätt.

Hanne Kjöller tycker att domstolarna hör till de viktigaste institutionerna itifrån ett demokratiperspkeitv. I länder där demokratin är svag eller satt ur spel kan just domstolarna utgöra en sista bastion som framhärdar i kampen för rättvisa, menar hon.

– Rättsväsendet kan fungera som väktare för demokrati och mänskliga rättigheter. Därför blir jag så upprörd när saker inte fungerar, säger Hanne Kjöller.

En fråga som Hanne Kjöller tycker är särskilt aktuell och intressant just nu är rättspsykiatrins ställning och auktoritet i straffprocessen.

Advokatsamfundets journalistpris delas ut sedan 1987 och instiftades i samband med Advokatsamfundets 100-årsjubileum. Priset ges till en journalist som på ett sakligt, engagerande och skickligt sätt har behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område. Prissumman är på 25 000 kronor.

 

 

 

Foto: Yvonne Åsell/SvD/Scanpix

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt