Skip to content

Advokat onykter i rättssalen - varnas och åläggs straffavgift om 10 000 kronor

En advokat som var onykter när han skulle företräda en brottsmisstänkt i tingsrätten i februari i år får nu en varning av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Mannen som luktade alkohol, rörde sig ostadigt och var röd i ansiktet åläggs dessutom en straffavgift om 10 000 kronor.

I februari i år kallades advokaten i Stockholms län till en häktningsförhandling för att företräda en brottsmisstänkt. Då det var helg och mannen tjänstgjorde som jouradvokat hade han blivit kallad till tingsrätten med kort varsel. Det rapporterar Dagens Nyheter.

När mannen anlände till rättssalen var han "tydligt rödlätt i ansiktet och darrig". Trots att jouråklagaren påpekade att advokaten var "klart ofräsch" och att protokollföraren kände att han luktade alkohol fick advokaten företräda den brottsmisstänkte, enligt tidningen.

När huvudförhandlingen skulle hållas några veckor senare dök advokaten aldrig upp och han besvarade heller inga telefonsamtal. Den misstänkte tilldelades i stället en annan offentlig försvarare. I efterhand har advokaten förklarat sin frånvaro med ångest, enligt Dagens Nyheter.  

Då advokaten uppträtt alkoholpåverkad och kort därefter uteblivit vid huvudförhandlingen i tingsrätten har advokatsamfundets disciplinnämnd beslutat att ge advokaten en varning.

Mannen har, menar nämnden, åsidosatt sina plikter som advokat och ålägger därför nu honom också en straffavgift om 10 000 kronor.

Enligt tidningen är detta inte första gången som advokaten uppträtt onykter i tingsrätten. År 2010 fick han en så kallad erinran från advokatsamfundets disciplinnämnd för att ha åsidosatt god advokatsed.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt