Skip to content

Advokat: "Min klient särbehandlades eftersom statsministerns son var målsägande"

En 16-årig pojke satt frihetsberövad i tre dygn misstänkt för att ha misshandlat Fredrik Reinfeldts son i november förra året. Nu kräver han skadestånd på 10 000 kronor. Enligt 16-åringens advokat satt pojken sannolikt inlåst så länge bara för att det var statsministerns son som var målsägande.

Det var i början av november förra året som Fredrik och Filippa Reinfeldts son anmälde att han blivit misshandlad utanför restaurang East vid Stureplan i Stockholm. Enligt polisanmälan ska ett gäng jämnåriga ungdomar ha slagit ner honom med en glasflaska.

En 16-årig pojke anhölls misstänkt för misshandel alternativt grov misshandel. Innan han släpptes satt han frihetsberövad i arresten i tre dygn, vilket är maxtiden för anhållande. Han friades senare helt från alla brottsmisstankar. 

Pojken har nu, via sin advokat Peter Lindblom, vänt sig till justitiekanslern med krav på skadestånd om 10 000 kronor. Enligt ansökan mådde pojken mycket dåligt av tiden i cellen.

Att minderåriga sitter anhålla under en längre tid är relativt ovanligt och sker bara vid misstankar om grova brott. Att 16-åringen fick sitta i tre dygn beror, enligt hans advokat, sannolikt på att det var statsministerns son som var målsägande.  

– Ja det verkar så, säger Patric Lindblom till Dagens Nyheter.

– Han tas in och får sitta frihetsberövad i tre dygn för någonting som man i de flesta fall bara skulle ha blivit förhörd och sedan släppt, fortsätter han.

Vice chef­åklagaren Annelie Hanström förnekar dock att så skulle vara fallet. Enligt henne har ingen särbehandling gjorts.

– Inledningsvis fanns det uppgifter, vittnesmål, som pekade ut den här personen som delaktig i misshandeln, jag kan inte se att det var ett felaktigt beslut, säger hon till Dagens Nyheter.

Elisabeth Massi Fritz, som biträder målsägande, håller med.

Det är fråga om en synnerligen allvarlig misshandel som är att betrakta som grov. Att påstå att en tidigare misstänkt gärningsman skulle ha anhållits på grund av att målsäganden är statsministerns son är högst anmärkningsvärt och direkt felaktig, anhållandet grundades snarare på den grova brottsliga gärningen, säger hon.

Min klient har ett omfattande lidande efter händelsen och vi väntar nu på att åklagaren meddelar beslut i åtalsfrågan. Han har inte fått någon positiv särbehandling av varken polis, åklagare eller någon annan, utan har behandlats som vilken målsägande som helst, fortsätter hon.

 

 

 

Foto: Advokatfirman Althin

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt