Skip to content

22-åring plågade ihjäl hundvalp – döms till rekordlångt straff för djurplågeri

En 22-årig man som plågat sin hundvalp så illa att den avled döms nu till 15 månaders fängelse, vilket är det längsta straffet som har dömts ut i Sverige för djurplågeri.

En nu 22-årig man åtalades för djurplågeri sedan han tagit livet av sin hundvalp.

Mannen, som till stora delar erkänner åklagarens beskrivna händelseförlopp, skulle vid flera tillfällen ha plågat hunden på olika sätt. Bland annat genom att slå och strypa den. Vid ett tillfälle skulle han även ha hängt upp hunden i kopplet på en handdukstork.

Efter att hunden strypts och avlidit skulle mannen ha stoppat den döda valpen i en sopsäck och lämnat det ute i skogen.

Tingsrätten fann att mannen hade visat stor hänsynslöshet vid plågandet av hunden och dömde honom till 15 månaders fängelse, ett rekordlångt straff för djurplågeri i Sverige enligt åklagaren.

Mannen överklagade och yrkade i första hand att påföljden skulle bestämmas till böter och i andra till skyddstillsyn. Åklagare yrkade i sin tur på ett längre fängelsestraff då djurplågeri kan ge upp till två års fängelse.

Hovrätten beaktar särskilt att det är fråga om upprepade allvarliga fall av djurplågeri och instämmer i tingsrättens bedömning i såväl straffvärde som påföljd och straffmätning. Hovrätten fastställer därmed tingsrättens dom.

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt