Skip to content

Villkorligt och dryga böter för mutad stadsdirektör i Arenamålet

Solna tingsrätt dömde idag den tidigare stadsdirektören i Solna kommun för mutbrott i samband med bland annat byggandet av nationalarenan för fotboll i kommunen. Övriga åtalade frias.

Sex personer stod åtalade i en muthärva i samband med uppförandet av den nya nationalarenan i Solna utanför Stockholm. En av de tilltalade, Solnas stadsdirektör, misstänktes ha tagit emot cirka 900 000 kronor utöver sin lön från kommunen.

Betalningen utgjorde arvode för arbete med arenabygget som direktören redan fick betalt för i och med sitt uppdrag i kommunen. Bland de övriga tilltalade fanns Solnas förre kommunstyrelseordförande samt parter som samarbetat med kommunen i arbetet med arenan.

Tingsrätten fann att stadsdirektören vid två tillfällen gjort sig skyldig till mutbrott då han 2007 begärt eller låtit sig utlovas otillbörlig belöning och 2008 begärt och mottagit 375 000 kronor för arbete som han ändå skulle utföra som stadsdirektör.  Domstolen menar att han måste insett att han riskerade få betalt från såväl bolaget som kommunen för samma arbete.

Mutbrottet gällande 2008 års utbetalning bedöms som grovt då det rört sig om betydande belopp. Stadsdirektören döms därför för två fall av mutbrott till villkorlig dom samt 140 dagsböter om 750 kronor. Han åläggs också att betala 375 000 kronor såsom förverkat utbyte av brott.

Tingsrätten anser dock att åklagaren inte lyckats visa att de övriga tilltalade uppsåtligen medverkat till brott eller haft uppsåt till att begå brottslig handling då de medverkat till att direktören fått betalt. De frias därför.

– Tingsrätten har friat dessa av lite olika skäl men huvudsakligen för att det inte är bevisat att de uppsåtligen har medverkat till att stadsdirektören fått betalt av Arenaprojektet för arbete som han skulle utföra i sitt ordinarie arbete, säger rättens ordförande Catarina Barketorp.

 

Foto: Christine Olsson/Scanpix

  • Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt