Skip to content

Villkorlig dom och böter för förskollärare som stängt in barn i torkskåp

En 60-årig förskollärare fälls i tingsrätten för att vid flera olika tillfällen ha ofredat barn på sin arbetsplats.

Domstolen finner det bland annat styrkt att den 60-åriga kvinnan under en kort stund stängt in tre barn i åldrarna två till tre år i ett torkskåp. Det är även bevisat att hon vid flera tillfällen knäppt barn på huvudet med fingrarna samt dragit dem i håret.

Kvinnan uppgav att hon under den aktuella perioden mått psykiskt dåligt, varit sjukskriven mycket samt fått psykologhjälp. Hon förnekade dock de åtalade gärningarna och menade att hon var utsatt för en sammansvärjning.

Domstolen tar dock fasta på vittnesuppgifter från annan personal på förskolan och finner nu åtalet styrkt samt avfärdar kvinnans invändningar.

Rätten anmärker att brottsligheten har ett högt straffvärde då det varit fråga om systematiskt upprepade gärningar som riktats mot utsatta och mycket små barn, vilket också utesluter en ren bötespåföljd.

60-åringen, som trots domen uppges få behålla sin anställning, döms nu till villkorlig dom och 40 dagsböter om 150 kronor. Kvinnan ska även betala skadestånd till fyra av barnen med sammanlagt 37 000 kronor.

  • Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt