Skip to content

Våg av stämningar efter Facebooks börsintroduktion

Facebook föll kraftigt efter introduktionen på börsen. Nu kommer en våg av stämningar, bland annat mot den bank som fått uppdraget att sköta börsintroduktionen men också mot grundaren Mark Zuckerberg.

Facebooks aktier fortsatte att backa under tisdagen och det sammanlagda börsvärdet för företaget har sjunkit från 104 miljarder dollar vid börsintroduktionen i fredags till 86 miljarder. Investerare anklagar nu Facebook för att ha mörkat dåliga prognoser innan börsnoteringen.

Även Morgan Stanley, banken som fick i uppdrag att sköta börsintroduktionen, får skarp kritik för sin hantering av börsnoteringen och en stämningsansökan mot banken har lämnats in i delstaten Massachusetts. Morgan Stanley avvisar kritiken och hävdar att de följt regelverket.

Facebook har stämts för att deras intäktsprognos skrevs ner alldeles före introduktionen av aktierna. Enligt källor till Reuters var det Facebook själva som uppmanade Morgan Stanley och andra banker, som företaget anlitat i samband med börsnoteringen, att sänka prognoserna. Börsnoteringen ska nu granskas av både amerikanska finansinspektionen SEC och organisationen FINRA som verkar för självreglering på värdepappersmarknaden. 

Stämningen är dock bara en av flera sedan säljstarten. Förutom Morgan Stanley har även Facebook självt och Mark Zuckerberg stämts. Orsaken till det ska vara brott mot säkerhetslagarna. 

Ytterligare en stämning är riktad mot teknikbörsen Nasdaq. Philip Goldberg i delstaten Maryland har väckt en gruppstämning å alla ekonomiska förlorares vägnar mot börsen som anklagas för att ha fördröjt eller på annat sätt misskött deras köporder. Ett datatekniskt problem försenade säljstarten med ungefär en halvtimme och därefter blev också köpares orderbekräftelser försenade.

Foto: Scanpix

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt