Skip to content

Utredning: Ny myndighet ska stärka stödet vid offentlig upphandling

En ny myndighet som bland annat ger stöd i form av information och vägledning kring upphandlingsjuridik, ekonomi samt miljö- och sociala hänsyn bör inrättas. Det föreslår utredningen om ett samordnat och effektivare statligt upphandlingsstöd.

Utredningen lämnade betänkandet till civil- och bostadsminister Stefan Attefall den fjärde maj.

- Det här är en viktig utredning i ambitionen att stärka stödet för att kunna göra väl genomförda offentliga upphandlingar. Det är ett bra underlag i det fortsatta arbetet, och efter att betänkandet varit ute på remiss tar arbetet i Regeringskansliet vid, säger civil- och bostadsminister Stefan Attefall i ett pressmeddelande.

Enligt utredningen bör upphandlingsstödet omfatta information och vägledning kring upphandlingsjuridik, ekonomi, miljö- och sociala hänsyn. Stödet bör även arbeta med strategiska frågor, organisation och resurser.

Verksamheten ska vända sig till både upphandlande myndigheter och leverantörer.

Då det enligt utredningen är avgörande att verksamheten synliggörs och är trovärdig föreslår den att en Upphandlingsstödsmyndighet med minst 25 medarbetare bildas. En sådan myndighet beräknas kosta 40 miljoner kronor per år, enligt utredningen.

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt