Skip to content

Två års fängelse för läkare som ofredat patienter sexuellt

En 41-årig läkare som åtalats för våldtäkt och sexuellt ofredande mot elva patienter döms nu till fängelse.

En 41-årig läkare åtalades för ett fall av våldtäkt och tio fall av sexuellt ofredande mot totalt elva kvinnor som besökt honom för läkarundersökning.

Mannen anklagades för att ha vidrört kvinnornas könsorgan när en sådan undersökning inte varit medicinskt motiverad.

Tingsrätten gör nu bedömningen att åtalen om sexuellt ofredande är styrkt mot nio av tio målsägande.

Kvinnornas uppgifter om hur läkaren fört in fingrar i deras vaginor, eller på annat sätt vidrört deras underliv och bröst, bedöms som tillförlitliga. Uppgifterna stöds dessutom av vittnesmål.

Enligt en av kvinnorna ska läkaren ha åkt hem till henne och där velat undersöka hennes underliv, ett påstående som enligt rätten dock saknar stödbevisning. Då kvinnans berättelse dessutom anses osammanhängande i vissa delar ogillas detta åtal. 

Angående våldtäkten finner rätten att uppgifterna om hur läkaren bland annat penetrerat en kvinnas underliv med sina fingrar är tillförlitliga. Ttrots att kvinnan hade en lättare funktionsnedsättning anses det dock inte bevisat att hon på grund av denna inte förstått innebörden av de sexuella handlingarna. Därmed ogillas åtalet för våldtäkt.

Tingsrätten dömer istället mannen för sexuellt ofredande vid totalt 19 olika tillfällen. Påföljden bestäms till fängelse i två år.

 

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt