Skip to content

Trafikkontoret förbjuder studentflak vid Sergels torg

Det blir inga studentflak vid Sergels torg i Stockholm i år. Trafikkontoret har i samråd med polisen nu beslutat att förbjuda studentflak vid bland annat torget men också på andra gatorna runt omkring.

Det är normalt sett otillåtet att färdas på flak eller släp. Men det finns ett undantag och det är vid korta och tillfälliga transporter såsom karneval- och studenttåg.

När det gäller studentflak får man köra max 20 km/h och det måste finnas robusta skyddsräcken på flaket. Dessutom ska säten och bänkar sitta fast. Passagerarna ska även kunna kontakta föraren direkt genom ett så kallat tillförlitligt kommunikationssystem ifall något skulle inträffa.

I Stockholm är området runt Sergels torg en av de mest populäraste och trafikerade platserna under studentdagarna. Som mest har det varit 150 studentflak vid Sergels torg samtidigt, uppger C-G Wrangel, trafikchef vid polisen i Stockholm.

Torgets popularitet bland studentflaksåkarna har lett till att trafik har stoppats upp och att ambulanser har hindrats från att komma fram på vägarna. För att öka framkomligheten och trafiksäkerheten i citykärnan har Trafikkontoret nu i samråd med polisen beslutat att införa vissa begränsningar inför årets studentflaksåkning i city.

-  Studentexamen är förstås en härlig dag för ungdomarna, men studentflaken innebär stora påfrestningar för trafiksystemet i city, säger trafikdirektör Per Anders Hedkvist.

- Med de många trafikarbeten som sker i staden måste vi värna framkomligheten och trafiksäkerheten och därför inför vi nu vissa begränsningar för studentflaksåkning i city, fortsätter han.

De gator som studentflak i år förbjuds att köra på är Sergels torg, Sveavägen mellan Sergels torg och Olof Palmes gata, Hamngatan, Kungsgatan mellan Vasagatan och Birger Jarlsgatan, Klara Vattugränd, från Klarabergsviadukten vid Centralstationen/Waterfront via Klarabergsgatan till Sergels torg samt Norrlandsgatan och Kungsträdgårdsgatan.

Polisen kommer att finnas på plats vid dessa gator för att övervaka avstängningarna. Polisen kommer också att ha kontrollstationer vid Stockholms infarter.

-  Vi kommer att inspektera fordonen, miljöklassningen, säkerheten, om föraren är nykter och förekomsten av alkohol på flaken, säger Wrangel.

Området kring Sergels torg kommer att vara delvis avstängt för studentflak även nästa år. Men det gäller även för all annan trafik då Sergels torg ska renoveras.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt