Skip to content

Sparkar mot försvarslös ansikte inte tillräckligt hänsynslösa för grov misshandel

Visserligen var sparkarna mot ansikte och huvud allvarliga - men inte tillräckligt allvarliga för att betecknas som grov misshandel, anser hovrätten.

En konflikt mellan en berusad 33-åring och en annan man slutade med att den andre mannen fälldes till marken och fick ta emot flera sparkar mot ansiktet. 33-åringen dömdes av tingsrätten för grov misshandel och flera andra brott till fängelse i ett år och tre månader.

Mannens tidigare villkorligt medgivna frihet förklarades dessutom förverkad och den tilltalade dömdes också att betala skadestånd på närmare 25 000 kronor.

Domen överklagades och mannen yrkade bland annat att åtalet för grov misshandel skulle ogillas.

När det gäller brottsrubriceringen konstaterar hovrätten nu att det i och för sig har varit fråga om sparkar i ansiktet mot en liggande person som saknat möjlighet att försvara sig, vilket anses försvårande. Samtidigt finner domstolen att det har rört sig om ett snabbt händelseförlopp med endast en gärningsman inblandad och att skadorna varit relativt begränsade.

33-åringen har dock inte visat en sådan grad av hänsynslöshet eller råhet att misshandeln bör bedömas som grov. Påföljden mildras därför till fängelse i nio månader.

Gustaf Blomberg

 

Foto:Johan Nilsson/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt