Skip to content

Säpo: Hemmasnickrade terror-ideologier hämtar bränsle på Internet

Tf Säpochef Anders Thornberg
Tf Säpochef Anders Thornberg

Ensamma gärningsmän är ett större problem för Säpo än organisationer som al-Qaida. En av orsakerna är att deras ”hemmasnickrade” ideologier får bränsle via Internet.

Säkerhetspolisen har fortsatt fokus mot kontraterrorism och personskydd enligt myndighetens årsrapport från 2011. "Att motverka terrorattentat i Sverige och andra länder fortsätter att ha högsta prioritet", skriver Anders Thornberg, tillförordnad säkerhetspolischef.

Budgeten för Säpo uppgick förra året till över en miljard kronor. De största verksamhetsområdena är personskydd och kontraterrorism som fick 42 procent respektive 29 procent av anslagen.

Sedan den 11 september 2001 är arbetet med att bekämpa terrorism prioriterat och enligt rapporten är vi idag bättre rustade för att möta den typen av hot som nätverk som al-Qaida utgjort. Säpo ser ett större problem med gärningsmän som agerar ensamma eftersom det är svårare att upptäcka dessa personer.

Det finns flera exempel på ensamma aktörer som genomfört attentat i Norden de senaste åren. Förutom Anders Behring Breivik nämns Anna Lindhs mördare och Peter Mangs. Enligt Säpo agerar dessa personer ofta utifrån egna, ”hemmasnickrade” ideologier och de får stöd för sina uppfattningar då det finns en ökad tillgång till extrema ideologier genom Internet.

Samtidigt arbetar Säpo förebyggande för att förhindra attentat i Sverige och mot svenska intressen utomlands. De kämpar också för att terroristattentat inte ska kunna planeras eller stödjas från Sverige.

”I dag finns det personer i Sverige som sympatiserar med eller direkt stödjer terrorism i olika delar av världen. Det finns också personer som reser utomlands för att delta i träning kopplad till terrorism och olagliga våldshandlingar”, skriver man i rapporten.

De här personerna motiveras ofta av våldsbejakande islamistisk extremism, enligt Säpo. Syftet är många gånger att stödja terrorbrott i konfliktområden som Irak, Afghanistan och Somalia.

 

 

 

 

 

 

Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt