Skip to content

Sänkt straff för lärare som våldtagit och sexuellt ofredat grundskoleelever

Den lärare som dömdes till fem års fängelse för våldtäkt och en rad andra sexbrott mot sina elever får sitt straff sänkt i hovrätten.

En lärare åtalades för bland annat våldtäkt, våldtäkt mot barn samt sexuellt ofredande mot flera elever. Läraren hade vid två tillfällen haft samlag med en 14-årig elev och skulle vid ett tillfälle, inne på sitt kontor, ha tvingat sig till ett samlag med en 15-årig elev.

Han skulle dessutom, vid ett flertal tillfällen genom bland annat Facebook-chatten, ha skickat meddelanden med grova sexuella anspelningar till fyra av sina elever som var mellan 12 och 14 år.

Tingsrätten konstaterade att målsägandena var trovärdiga och att läraren måste ha insett flickornas åldrar. Därför kom tingsrätten fram till att alla åtalspunkter, förutom en om sexuellt ofredande, var styrkta.

Läraren, som också dömdes för misshandel, fick fem års fängelse. Han skulle dessutom utge skadestånd till flickorna med sammanlagt 155 000 kronor.

Domen överklagades till hovrätten, som rubricerar om våldtäkten mot 15-åringen till sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och dessutom ogillar en av åtalpunkterna för sexuellt ofredande. Hovrätten sänker straffet till fängelse i tre år och fyra månader och mannen ska även betala skadestånd på 125 000 kronor.

Therese Åkerlund 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt