Skip to content

Psyksjuks knivattack mot tioårig flicka var mordförsök

En 28-årig psykiskt störd högg en tioårig flicka i halsen med en kniv så att hon fick livshotande skador. Trots mannens psykiska störning vid gärningstillfället finner tingsrätten att 28-åringen haft uppsåt att beröva flickan livet och dömer nu honom för försök till mord.

En 28-årig man följde efter en tioårig flicka och hennes kamrat när de var på väg till skolan. När de kom fram till skolgården högg mannen den tioåriga flickan i halsen med en kniv så att hon fick livshotande skador.

Efter angreppet ringde 28-åringen till SOS Alarm och reste därefter utomlands. Där kontaktade han Sveriges konsulat och meddelade att han var efterlyst och kunde därefter gripas. 28-åringen, som inte kunde förklara varför han utfört gärningen, åtalades för försök till mord.

Tingsrätten finner nu att den tilltalade lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället men att en vanlig uppsåtsbedömning ändå ska ske.

Mannens angrepp har enligt domstolen varit av ett sådant slag att angreppssättet och den effekt som detta typiskt sett är ägnat att orsaka talar för att 28-åringen varit likgiltig inför att flickan skulle dö.

Tingsrätten finner också att mannen, med anledning av att han efter gärningen uppgett att han dödat en flicka, varit medveten om att hans agerande kunde få dödlig utgång. Domstolen finner därför att 28-åringen agerat med uppsåt att döda.

Vid brottsrubriceringen beaktar domstolen att bland annat den tilltalades allvarliga psykiska störning talar för att rubricera gärningen som försök till dråp.

Rätten finner dock att brottet ska rubriceras som försök till mord, delvis på grund av att våldet, som varit helt oprovocerat, inneburit en synnerlig hänsynslöshet mot ett oskyddat barn. 28-åringen döms även för ringa narkotikabrott.

Påföljden bestäms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Mannen åläggs även att betala skadestånd om närmare 110 000 kronor.

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt