Skip to content

Psykpatient hade likgiltighetsuppsåt till mordbrand - trots allvarlig psykos

Likgiltighetsuppsåt till mordbrand - trots allvarlig psykos
Likgiltighetsuppsåt till mordbrand - trots allvarlig psykos

Den 42-årige psykpatienten hävdade att han inte hade uppsåt då han anlade en brand på sin avdelning. Orsaken var att han befann sig i en allvarlig psykos. Hovrätten konstaterar nu att han, trots psykosen, åtminstone har haft likgiltighetsuppsåt.

En 42-årig man åtalades i tingsrätten för att sommaren 2011, då han var intagen på psykakuten på ett sjukhus i Malmö, ha anlagt en brand genom att tända eld på en madrass.

42-åringen hävdade att han hade fått veta att han skulle få ”kemisk behandling via blodet och elchocker” och att han hade sett självmord som en sista utväg då han fått klart för sig att hans behandlande läkare ”var i komplott med polisen”.

Tingsrätten kom fram till att det var bevisat att det var 42-åringen som hade startat branden som fick ett häftigt förlopp. Han hade därigenom riskerat såväl människors liv och hälsa som omfattande förstörelse av annans egendom.

Han dömdes för mordbrand och påföljden bestämdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

42-åringen överklagade och hävdade att han på grund av sitt psykotiska tillstånd inte kunde anses ha begått gärningen med uppsåt. Hovrätten tar dock fasta på att mannen, även om han varit psykotisk, sökt upp en sjuksköterska och berättat om elden och anser därför att han måste ha varit medveten om att hans handlande skulle kunna leda till en okontrollerad brand.

Trots detta har den tilltalade anlagt branden och har därför enligt hovrätten haft likgiltighetsuppsåt till gärningen. 

 

 

Foto:Axel Heimken/Scanpix

  • Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt