Skip to content

Polis la ut bild på misstänkt inbrottstjuv på Twitter - får kritik

Kriminalforskare Henrik Tham riktar nu kritik mot en polisman vid Söderortspolisen i Stockholm sedan denne twittrat ut en bild på en misstänkt inbrottstjuv som fastnat i ett staket.

Det var i tisdags morse när en husägare i Enskede skulle gå ut i sin trädgård som han upptäckte att det satt en man fastklämd i hans staket. Husägaren tillkallade polis som fotograferade den fastkilade mannen på plats. 

Bilden på mannen, som nu är misstänkt för inbrottsförsök, är tagen bakifrån. Hans skjorta har åkt upp och byxorna ner en bit över rumpan. Bilden lades senare ut på Söderortspolisens officiella twittersida.

 Henrik Tham, forskare i kriminalpolitik vid Stockholms universitet, är kritisk till polisens agerande.

– Det kan ju vara någon som är psykiskt sjuk, det är en bild som ändå gör sig lustig över människor på ett sätt som kan få konsekvenser i framtiden, säger han till Ekot.

Och även om man inte kan se mannens ansikte så måste polisen vara försiktiga med att hänga ut människor som kanske befinner sig i en svår situation, fortsätter han.

Den man vid Söderortspolisen som lade ut bilden på Twitter hävdar att syftet med publiceringen var att visa människor hur polisen arbetar. Henrik Tham däremot menar att bilden inte alls speglar polisens vardag utan att det istället rör sig om en ovanlig situation.

– Det finns bättre bilder att lägga ut om det är det som är skälet för polisen, vilket jag inte tror, säger han till Ekot.

Bilden är nu borttagen från Söderortspolisens twitterflöde. Polismannen säger sig ha tagit till sig av kritiken.

– Det är första gången som en sådan här bild läggs ut av mig och jag måste hela tiden fundera på vilken effekt det kan få på någon som kan ta illa vid sig, så självkritisk kan man definitivt vara, säger han till Ekot.

Foto: Christine Olsson / Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt