Skip to content

Polisen hindrade klient från att kontakta sin advokat

Polisen nekade en klient att få prata med sin advokat trots att både klienten och advokaten krävde att få komma i kontakt med varandra. - Jag var avskuren från min klient, säger advokaten.

Det är en grundläggande rättighet att få ha kontakt med sin advokat. Ändå ska den svenska gränspolisen ha nekat en tjetjensk flykting detta.

– De tog telefonen från mig. Jag bad att få ringa min advokat, men de svarade att det fick jag inte, säger klienten till Ekot.

Det var när polisen kom för att hämta och därefter utvisa mannen till Tjetjenien som händelsen ska ha ägt rum. Mannen ska flertaliga gånger ha bett polisen om att få prata med sin advokat. Något som han ska ha nekats till, trots att han har rätt till det enligt lag.

Samtidigt försökte hans advokat, Martin Lundgren, få kontakt med sin klient, utan resultat.

– Jag ringde polisen och frågade vad som hänt och fick då beskedet att av säkerhetsskäl fick ingen veta var klienten befann sig. Då frågade jag om man inte kunde förmedla en telefonkontakt från polisens sida. Det sade man nej till. De facto var jag alltså avskuren från min klient, säger advokaten till Ekot.

Lundgren ska då ha krävt ett skriftligt beslut från gränspolisen och i det står det att de av säkerhetsskäl inte berättar var hans klient befinner sig.

På gränspolisen i Sörmland, där beslutet togs, hänvisar man i efterhand till en bedömning som Justitieombudsmannen gjorde år 2009 om hur polisen agerat när en afghansk familj skulle utvisas.

I den säger JO att polismyndigheten i det fallet inte var skyldig att underrätta advokaten om beslut att genomföra en utvisning. Det går dock inte att hitta något om rätt att förvägra kontakt mellan advokat och klient.

– Det här beslutet grundar sig på ett JO-utlåtande. Det hade föregåtts av demonstrationer tidigare och att han själv inte på något sätt skulle skadas i en fritagning eller något sådant där och att personalen som var inblandade inte skulle bli det. Då fattade man det beslutet med stöd av JO:s utlåtande som jag nu inte exakt kan återge, säger Kjell Bataroff, biträdande gränspolischef i Sörmland, till Ekot.

På frågan om varför mannen nekades kontakt med sin advokat svarar Bataroff följande:

– Det är för att man inte ska avslöja var man finns precis innan utvisningen ska ske.

Bataroff har dock svårt att svara på var det i dokumentet står att klienten inte ska få ha kontakt med sin advokat.
– Jag har inte ordagrant läst det här dokumentet, det kan jag ju säga. Jag behöver nog lite tid att läsa och förstå, säger Bataroff till Ekot.

Efter att ha läst dokumentet lite mer noggrant säger han:

– Det står ju inte så ordagrant i det här, det gör det ju inte. Det är en juridisk tolkning som våra beslutsfattare fattade, som är jurister.

Enligt Lina Forzelius, byråchef på JO, går det dock inte att tolka beslutet från 2009 på detta sätt.

– Nej, utifrån det här beslutet kan man inte dra den här slutsatsen direkt. Det finns inga sådana uttalanden i det här beslutet. Här handlar det bara om underrättelseskyldigheten för polismyndigheten i förhållande till ombudet, säger hon till Ekot.

Polisen i Sörmland har nu ändrat sig och förnekar via sin pressekreterare att man har förhindrat kontakt mellan advokat och klient.

Foto: Scanpix

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt