Skip to content

Peter Althins skuggproposition - 21 ändringar i regeringsformen för att införa svensk republik

Peter Althin
Peter Althin

- Detta har varit en av mina käpphästar – att vi har en skyldighet att visa att det inte alls är så förbaskat komplicerat att ändra Sveriges statsskick, säger Peter Althin, advokat och ordförande i Republikanska föreningen, om sin 89-sidiga skuggproposition som just ska skickas ut till samtliga riksdagsledmöter.

Skuggpropositionen från Republikanska föreningen - "Bara ett penndrag" - är uppbyggd som vilken proposition som helst.

- Det är hela tanken. Det enda verkliga sakargument som jag hör från rojalister är egentligen frågan om hur det skulle gå till att införa republik i Sverige och här har vi det konkreta svaret - varsågod, säger Peter Althin.

Av de 21 ändringar som skulle behöva göras i regeringsformen så handlar tolv om rent redaktionella förändringar som att eventuellt byta ut ordet ”statschefen” mot ”presidenten”.

I övrigt handlar det om sådana saker som att återföra en del av de funktioner och befogenheter som avskaffades eller överfördes till talmannen i samband med att 1974 års regeringsform infördes.

Dessutom skulle ett införande av en folkvald president kräva ett antal formella ändringar i riksdagsordningen och vallagen.

Skuggpropositionen innehåller två varianter på ett svenskt republikanskt statsskick – den ena med en folkvald president och den andra med en president som väljs av riksdagen. Bägge förslagen innebär att en stor tonvikt läggs på presidentens representativa uppgifter.

I förslaget om riksdagsvald president väljs presidenten för en ämbetsperiod om sex år. 

I förslaget med en folkvald president ska hela riket räknas som en valkrets och den kandidat som får mer än hälften av rösterna vinner. Om ingen av kandidaterna får tillräckligt stöd förrättas ett nytt val mellan de två kandidater som har fått flest röster.

I båda alternativen handlar det om ämbetsperioder på sex år med möjlighet till förlängning med ytterligare en period.

- Det här innebär att till exempel lilla Estelle i framtiden skulle kunna kandidera till posten som president och därmed få bestämma helt själv både vem hon ska gifta sig med och vilken religion hon vill ha, säger Peter Althin. 

Hela skuggpropositionen finns att läsa här.

 

 

 

Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt