Skip to content

KO: Många annonser på Facebook är olagliga

Många företag annonserar på Facebook, i form av tävlingar och tester, utan att informera användarna om att det är just reklam. Annonseringen strider mot marknadsföringslagen, enligt en ny rapport från Konsumentombudsmännen i Norden.

Många företag annonserar på Facebook utan att informera användarna om att det är just reklam. Det kan till exempel handla om olika tester eller tävlingar såsom quiz och IQ-tester.

Denna typ av annonsering är vilseledande för användarna, enligt Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket.

– Det ser ut som de här applikationerna som finns på Facebook. Men sedan har man kanske lämnat ifrån sig personuppgifter eller mobilnummer och sen kommer det en faktura, säger hon till Sveriges radio.

Norlander tror att det är många som upplever att det är mycket reklam på Facebook men att användarna ofta inte känner till att det strider mot lagen, eller att man kan anmäla det. 

Efter att ha uppmärksammat flera oseriösa företag med vilseledande annonsering har Konsumentombudsmännen i Norden arbetat fram en rapport om marknadsföring i sociala medier. Enligt rapporten, som släpptes idag, strider denna typ av annonsering mot marknadsföringslagen.

Konsumentombudsmännen bakom rapporten hoppas nu på att företagen som annonserar på Facebook blir tydligare med att det är just annonser. Men också att Facebook hjälper företagen med funktioner som gör att man inte bryter mot marknadsföringslagen. 

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt