Skip to content

Nämndeman tvingas hoppa av "serieskyttsmålet" i Malmö på grund av jäv

En av de nämndemän som skulle ha dömt i målet med den misstänkte serieskytten i Malmö har tvingats att hoppa av sitt uppdrag på grund av jäv.

Orsaken till att nämndemannen väljer att hoppa av är att han tidigare har medverkat som utfrågare i en radiointervju med en av målsägandena.

I slutet av förra veckan uppmärksammade media att nämndemännen i en tidningsintervju i oktober 2010 hade uttalat sig om de då pågående och upprepade skottlossningarna i Malmö. Uttalandena gjordes innan någon var gripen för brotten.

Vid tingsrättens samtal med nämndemannen i fredags framkom att han även har medverkat som utfrågare i en närradiointervju med en av målsägandena. I intervjun fick målsäganden, som också kommer att höras i rättegången, bland annat berätta om det brott han utsatts för.

- En dom ska helt och hållet grunda sig på vad som har avhandlats under rättegången och det finns i detta fall en viss risk för att nämndemannen i vart fall omedvetet låter sig påverkas av den tidigare gjorda intervjun, säger chefsrådman Lennart Strinäs.

- Den omständigheten att nämndemannen redan innan rättegången har deltagit i en intervju med en av parterna kan därför vara ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet. Mot denna bakgrund har tingsrätten och nämndemannen i samförstånd kommit överens om att han lämnar uppdraget.

 En ny nämndeman kommer att utses inom de närmaste dagarna.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt