Skip to content

Mordförsöksdömd frias trots osannolik berättelse - till följd av MC-hjälm

En 20-årig man från Göteborg dömdes i tingsrätten till sex års fängelse för att på MC ha försökt skjuta ihjäl en 27-årig man i bil. Men då MC-föraren vid gärningstillfället bar hjälm och inte har kunnat identifieras väljer hovrätten nu att fria 20-åringen. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Det var den femte november förra året som en MC-förare sköt mot en 27-årig man i en bil. Elden besvarades men då MC-föraren, som av vittnen beskrivits som en ung och smal man, bar hjälm har denne inte kunnat identifieras.  

 Motorcykeln hittades samma kväll, med skottskador, nerkörd i en damm. Polisen fann blod från 20-åringen på både MC:n och på gångbanan intill. Samtidigt som motorcykeln hittades sökte 20-åringen vård på Östra sjukhuset för en fotskada han säger sig ha fått när han hjälpt kompisar, som han inte vill namnge, att flytta ett kassaskåp.

Mannen åtalades för mordförsök och dömdes i tingsrätten till sex års fängelse.

Hovrätten delar, efter överklagande, tingsrättens uppfattning att 20-åringens berättelse "i många delar framstår som osannolik". Inget vapen har dock hittats, inte heller några krutstänk på 20-åringen. Den tekniska bevisningen är enligt hovrätten inte tillräcklig för att binda 20-åringen till skjutningen.

Dessutom komplicerades målet av att målsäganden hela tiden förnekat att han blivit beskjuten.

Hovrätten väljer nu att fria 20-åringen från brott. En nämndeman är skiljaktig och vill fastställa tingsrättens dom.

20-åringens advokat Jan Ohlsson säger att han nu ska begära "ett hyfsat skadestånd" för de närmare sex månader hans klient varit anhållen och häktad.

- Det känns betryggande att hovrätten upprätthåller beviskraven, säger advokat Ohlsson till Göteborgs-Posten.

Foto: Scanpix

  • Alt-texten
    Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt