Skip to content

Landslagsryttaren Sofia Kroon frias från dopningsbrott

På måndagen ogillade Helsingborgs tingsrätt åtalet mot ryttaren Sofia Kroon om dopningsbrott. – Jag är lättad, men inte överraskad, säger hon.

Sofia Kroon anklagades för att ha dopat sina hästar Rolex och Gucci vid sammanlagt nio tillfällen.

Enligt åklagaren ska hästarna i februari år 2009 ha behandlats på Hallands Djursjukhus med dopningsklassade substanser. Detta innebär en karenstid på två veckor då hästarna inte får tävla. Men fyra dagar senare tävlade Kroon med hästarna i Helsingborg.

Kroon fälldes efter en anonym anmälan för dopning och fick 15 månaders avstängning av Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd. Riksidrottsnämnden upphävde dock senare domare vilket innebar att Kroon kunde börja tävla igen.

Den upphävda domen fick länsveterinären att reagera. Han lämnade in en åtalsanmälan till Helsingborgs åklagarkammare om djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Hästar som tävlar får enligt djurskyddslagen nämligen inte utsättas för dopning eller andra åtgärder som påverkar deras prestation eller temperament.

Tingsrätten konstaterar nu att det inte går att ta ställning till huruvida hästarna var påverkade eller inte. Detta då varken något urinprov eller blodprov togs vid tävlingstillfällena som åtalet omfattade.

Vilken behandling som utförts vid besöket på djursjukhuset, som föregick tävlingen i Helsingborg, finns det dessutom motstridiga uppgifter om, enligt rätten.

Tingsrätten finner därför att Kroon inte brutit mot djurskyddslagens dopningsregler och åtalet ogillas.

– Jag är lättad, men inte överraskad, säger hon till Hallands Nyheter.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt