Skip to content

KU: Upprätta en lista över stora TV-evenemang som måste sändas i fria kanaler

Bilder från TV-sändningar när kommersiell TV inte fanns: Frank Andersson 1977
Bilder från TV-sändningar när kommersiell TV inte fanns: Frank Andersson 1977

Staten bör upprätta en lista på de stora TV-evenemang som bara får sändas i gratiskanaler som når hela landet – till exempel OS. Det kräver majoriteten i konstitutionsutskottet som vill att regeringen utreder hur en sådan lista ska upprättas. Därmed blir regeringspartierna i KU överkörda av oppositionspartierna.

Förslaget handlar om sådana evenemang som sänds någon gång per år och som intresserar en bred allmänhet. Tidigare har man inte behövt upprätta en lista eftersom sportevenemang alltid sänts i kanaler som sänder fritt i hela landet. Men det har blivit allt vanligare att sporträttigheter köps av betalkanaler eller kanaler som inte når hela landet, skriver KU.

Den senaste tidens utveckling där stora kommersiella bolag förvärvar exklusiva sändningsrättigheter till stora och betydelsefulla idrottsevenemang som OS visar enligt utskottet på behovet av en evenemangslista. Utskottet vill därför att riksdagen gör ett tillkännagivande om att regeringen snarast bör tillsätta en utredning i frågan.

Regeringspartierna reserverar sig. De påminner om att en evenemangslista inte med automatik innebär att olika listade evenemang måste sändas i en viss kanal. En lista innebär endast krav på att ett visst evenemang sänds utan kostnad i en kanal som når ut i hela landet.

 

 

 

 

Foto: Pressens Bild/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt