Skip to content

Krucifixtjuv skyllde på badkamrat - undgår ansvar för amfetamininnehav

Den 21-årge mannen var amfetaminpåverkad när han greps för ett inbrott i en kyrka. I fickan på sina byxor hittades mer amfetamin. Mannen frias dock från detta eftersom åklagaren inte har lyckats bevisa hur amfetaminet hade hamnade där.

En 21-årig man döms i tingsrätten för stöld och narkotikabrott, efter att nattetid ha brutit sig in i en kyrka i Umeå. 21-åringen, som erkänt inbrottet, bröt i kyrkan upp en kollektbox och tillgrep ett krucifix.

Vid tillgreppet glömde han kvar en ryggsäck och när han återvände till brottsplatsen kunde ha gripas av väktare. Han var då även narkotikapåverkad och hade amfetamin i sina byxor.

Mannen nekade själv till uppsåtligt innehav och uppgav att han hade badat tillsammans med andra och då sett en annan man ha byxorna på sig.

Tingsrätten finner dock att invändningen inte är så osannolik att den kan lämnas utan avseende och anmärker att åklagaren inte presterat någon bevisning om hur narkotikan hamnat i byxorna.

Denna del av åtalet ogillas därför, även om 21-åringen fälls för narkotikabrott eftersom han hade amfetamin i blodet.

för 21-åringen, som är tidigare ostraffad, döms till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Han ska också betala skadestånd med sammanlagt närmare 40 000 kronor.

  • Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt