Skip to content

Konstgjort DNA ny bevisning vid grova brott

Efter engelsk modell satsar nu svensk polis på så kallat märk-DNA – ett unikt konstgjort DNA som kan binda en viss person till ett visst brott.

Systemet med märk-DNA bygger på att en viss lokal eller ett visst föremål, till exempel en värdeväska, förses med en vätskeampull som innehåller ett unikt DNA som sprutas ut vid brott.

– Märk-DNA är svårt att få bort och sitter kvar på huden i upp till två månader. Det är också ett bra sätt att också följa material som till exempel inbrottsverktyg, säger kommissarie Anders Burén, chef för länskriminalens spaningsrotel i Stockholm.

För att upptäcka märk-DNA krävs att polisen har en ficklampa med UV-ljus. När man får ”träff” på en person eller ett föremål kan detta jämföras en så kallad objektslista som finns hos Polisen.

För fyra år sedan startade Anders Burén en särskild grupp mot grova rån i Stockholms län. Bakgrunden var att värdetransportrånen hade ökat och att det krävdes en gemensam kraftsamling för att bryta trenden.

När gruppen tittade på nya tekniker och hur andra länder arbetade visade det sig att man i England arbetade framgångsrikt med just märk-DNA. Stockholmpolisen startade år ett pilotprojekt med märk-DNA och nu har 15 guldsmedsbutiker i Stockholm installerat systemet.

Även Svenska kyrkan har visat intresse för att kunna DNA-märka alla värdeföremål i landets kyrkor. Varje kyrka kommer då att få en unik DNA-kod.

Rikspolisstyrelsen har nu fått ansvar för att sprida metoden över landet.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt