Skip to content

Jan Scherman: ”Alla avtal och affärer har blivit så otroligt mycket mer komplicerade”

Jan Scherman berättar om hur han upplever att affärsjuridiken har förändrats under tid och vad han egentligen tyckte om Jan Stenbeck. Detta under ett lunchsamtal med det affärsjuridiska magasinet Legally Business.

På torsdagen arrangerade Legally Business sin andra lunchträff för året. Gäst för dagen var Jan Scherman, tidigare vd för TV4 och numera styrelseordförande för Scandinavian Studios samt vice vd för Bonnier Broadcasting.

Lunchsamtalet med Scherman ägde rum på Summit på Grev Turegatan i Stockholm och leddes av Peter Johansson, chefredaktör för Legally Business.

Under samtalet berättade Scherman bland annat om sin tid som vd för TV4 och hur han upplever att den juridiska processen har förändrats under tid.

- När jag började på TV4 för 20 år sedan fanns det ungefär en halv frilansande jurist. Nu är det en egen avdelning som är stor och kraftfull och som blir allt viktigare. Alla avtal och affärer har blivit så otroligt mycket mer komplicerade. Enkla avtal som fick plats på ett A4 finns ju inte idag, nu är ju dessutom många processer reglerade när det gäller sporträttigheter till exempel. Och med alla nya plattformar som mobil, dator och ipad blir utmaningarna ännu större.

Utöver sin syn på den juridiska processen berättade Scherman också om sin relation till den nu avlidne Jan Stenbeck, som var storägare i TV4 och en person som Scherman från början tyckte var avskyvärd.

- Men Stenbeck var också briljant, genialisk, smart och rolig. Vid ett tillfälle frågade jag om han inte kunde anställa mig. Då svarade han att det kunde han absolut göra, om jag först letade upp en mur stor som Berlinmuren och sedan skrev: ”Jag lovar att inte bita den hand som föder mig, jag lovar att inte bita den hand som föder mig” tätt, tätt över hela muren. Men det var inget jag kunde lova kände jag, så det blev aldrig något av den anställningen.

Legally Business bjuder in företagsledare till lunchsamtal fyra gånger om året. Träffarna fortsätter i höst.

Foto: Magnus Laupa

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt